Misija, cilj i vizija 


Misija udruge Val Kulture je promicanje kulture i umjetnosti, te vrijednosti demokracije i multikulturalnosti na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u svim segmentima društva.

Naš cilj je organizacija kulturno-umjetničkih događanja i aktivnosti, predavanja, seminara i tribina kojima predstavljamo različite kulture svijeta te tako promičemo vrijednosti multikulturalnosti, interkulturalnosti, suživota i ljudskih prava.

Te aktivnosti popraćene su  izdavanjem knjiga, časopisa, video i audio zapisa iz područja djelatnosti Udruge, te suradnjom  sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedna od njih je Klaster puteva kulture koji regionalno umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija, organizacija civilnog društva, fakulteta i gospodarstvenika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Predsjednik udruge Ivor Zidarić član je Upravnog odbora ove međunarodne mreže za razvoj kulturnih ruta u regiji.

Naša je vizija biti sinonim za udrugu koja putem uspješnih kulturno-umjetničkih projekata čuva hrvatsku kulturnu baštinu i čini ju prepoznatljivom i u svijetu, unapređuje kvalitetu života građana, pobuđuje kreativnost, zadovoljstvo i otvara nove horizonte i razmišljanja.


Naši uspjesi

LegendFest / LegendArt / LegendExpo

U  15 godina aktivnog i predanog djelovanja, udruga je oformila i pokrenula niz projekata promoviraju umjetnost, kulturu i obrazovanje. Ti projekti su danas prepoznatljivi hrvatski kulturni proizvod.

Najstariji od njih je poznati Legendfest – festival priča, mitova i legendi, uz prateće projekte LegendArt i LegendExpo koji svi zajedno objedinjuju nematerijalnu i materijalnu baštinu Hrvatske, s ciljem njene popularizacije i očuvanja.

Festival već godinama privlači tisuće posjetitelja u istarski gradić Pićan, odakle se počeo širiti i na kontinentalnu Hrvatsku – prvo u stari grad Lukavec u Zagrebačkoj županiji, a od 2016. godine i u Nacionalni park Krka u Šibensko-kninskoj županiji, obuhvaćajući tako ukupno tri hrvatske županije. No, tu se ne zaustavljamo, u planovima i pripremi je širenje festivala i na druge hrvatske županije.

Festival je dobitnik mnogih priznanja i nagrada među kojima je i prva nagrada Udruženja hrvatskih putničkih agencija za najbolji I najkreativniji festival u 2013. godini – Simply the best. Također, LegendFest je dobitnik EFFE kvalitetnu marke za 2015/2016. čime je prepozprepoznat od strane EFFE – europske festivalske platforme kao jedan od najboljih europskih festivala posvećen umjetnosti i zajednici.

Izložbe i predavanja

Sebalj_Hrkac3Uz organizaciju kulturno-umjetničkih projekata i festivala, udruga predano radi na promociji hrvatske likovne umjetnosti, te je u proteklih nekoliko godina organizirala vrlo uspješne izložbe promovirajući opuse dvojice poznatih hrvatskih umjetnika – Ive Šebalja i Ive Friščića. Riječ je o djelima izuzetne umjetničke vrijednosti i značaja za povijest hrvatske likovne umjetnosti druge polovice XX stoljeća.

Tako je u Gliptoteci HAZU u Zagrebu 2014. godine organizirana izložba ” Štafelajni neumornik – Ivo Šebalj “,koja je odjeknula u svim važnijim tiskanim i elektronskim medijima. Opus Ive Šebalja bio je predstavljen i u Vinkovcima u Galeriji Slavko Kopač, Galeriji Grada Krapine, te u Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku.

Uslijedila je i popratna izložba Šebaljevih crteža tušem i močilom, pod nazivom ” Crno – bijela intima ” u Pikto galeriji u Zagrebu 2015. godine, koja je zaokružila ciklus izložbi, interpretiran kao svojevrstan posthumni povratak i valorizaciju ranih stvaralačkih dometa velikog slikara u hrvatsku kulturnu javnost.

2016. smo organizirali i vrlo zanimljivu izložbu ‘ drugog Ive ‘ pod nazivom nazivom ” Neću ravnalo, hvala “. Riječ je o velikom i osebujnom slikaru – Ivi Friščiću. Izložba ” Neću ravnalo, hvala ” predstavila je izbor radova iz opusa slikara Ive Friščića, nastalih najvećim dijelom tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, te nekolicinom djela iz najranijeg i kasnijeg perioda stvaralaštva. Riječ je o djelima izuzetne umjetničke vrijednosti i značaja za istraživanje opusa ovog intrigantnog umjetnika. Djela koja su bila prezentirana na izložbi nisu do sada bila izlagana i praktički ne postoji puno zapisa o ovom ciklusu radova Ive Friščića.

Kako udruga nikada ne miruje, u pripremi su i nova gostovanja ovih izložbi u 2017. godini  koja će biti obogaćena i promocijom knjiga i kataloga u mnogim gradovima Hrvatske, pa i inozemstva.

Ponosni smo i na organizaciju gostovanja i predavanja jednog od najvećih kreativaca i dizajnera na svijetu, Oliviera Toscani-a te na organizaciju predavanja profesora Paul Von Warda sa Sveučilišta Harvard, itd..

Galerija umjetnina

Boris Demur, 70x60, ulje na platnuU prostorijama Art Café-a u Ilici, na Britancu, Zagreb otvorili smo Galeriju umjetnina u kojoj namjeravamo promovirati rad i djelovanje mladih umjetnika, kao i radova umjetnika koji su napustili ovaj svijet, a ostavili su značajan trag u likovnom svijetu, te nikako ne smiju pasti u zaborav. To bi trebala biti odlika svakog civiliziranog društva, koje donekle drži do svoje posebnosti i značajnosti.

Pozivamo sve putnike namjernike, “slučajnike ” i općenito ljude dobre volje, koji osim preživljavanja nose u sebi ” ono nešto “, da navrate u Art Cafe, uživaju u umjetninama, popričaju i druže se. To je zasigurno dobar recept protiv mnogih bolesti i današnjeg užurbanog načina života….