UMJETNICI KOJI IZLAŽU RADOVE


Ana Ratković, Anđela Zank, Andrej Tomić, Anja Leko, Borna Ban, Damir Sobota, Domagoj Rogina, Dominik Vuković, Dorian Trepić, Filip Miloloža, Grgur Akrap,Iris Poljan, Ivan Oštarčević, Ivana Bajcer, Ivana Koren Madžarac, Ivana Tkalčić, Jelena Bando, Jelena Sokić, John Miličić, Josipa Čamber, Lav Paripović, Lidija Ferenčak, Luka Hatvalić, Luka Kušević, Luka Petrak, Maja Bachler, Marija Koruga, Marija Lopac, Mario Romoda, Marko Merćep, Marta Tuta, Mateja Babić, Melinda Šefčić, Mia Maraković, Miriam Younis, Miro Župa, Monika Meglić, Paula Bučar,  Petra Lidia Ševeljević, RadovanKunić, Rinella Ivanković, Romana Nikolić, Sanja JureškoM, Style B-Okvir, Tatjana Politeo, Tea Jurišić, VendiVernić, Vida Meić, Zorana Unković


VEČERI ILUSTRACIJE SRIJEDOM

Upoznajte se i družite sa našim vrhunskim ilustratorima…


7.12. u 20 sati – Dalibor Talajić

ja

Journey man, u našem žargonu, je crtač koji nije vezan za jedan naslov, nego šeta sa projekta na projekt. Koje su to prednosti, a koje su mane ove zanimljive karijere otkrio nam je pravi journey man – Dalibor Talajić.

Uvijek sam koketirao s idejom da bi bilo super crtati stripove, i to za Marvel, ali nisam imao podrške u roditeljskom domu.”

“Put do sna – težim putem”  jedna je od tema u kojoj nam je Dalibor ispričao kakve je sve prepreke morao proći da bi ostvario svoj san da postane jedan je od nekolicine hrvatskih umjetnika koji rade za američki Marvel, tvrtku koja je ‘stvorila’ Spider-Mana, X-Mene ili Osvetnike.

U strip morate investirati i znati da će biti gubitak, jer je on kultura, koliko god se osporava. Strip je likovna, narativna, spisateljska kultura i treba odgojiti crtače i scenariste“ kaže Dalibor.

Evo što nam je Dalibor još otkrio: storibordi za marketinške agencije kao najbolja moguća škola za rad na stripu; ilustracija, plakat I strip kao sredstva pripovijedanja I njihove različitosti u tome; strip kao korporativna djelatnost: parametri, autorstvo I rokovi…

Dalibor Talajic rodjen je u Sarajevu 1972. godine. Od 1975. zivi u Zagrebu, gdje zavrsava Jezicnu gimnaziju, I potom Muzicku akademiju. U Glazbenoj skoli Zlatko Balokovic radi kao profesor klarineta do 2005. godine. Od tada radi kao crtac stripova I ilustrator.

Kako je proteklo Daliborovo gostovanje na Art Pulloveru pročitajte u H-ALTER Novine H-rvacke ALTER-native

talajic-2     talajic-1    talajic-3


  21.12. u 19 sati – Ivan Gregov  –  “Zašto ilustracija?”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilustrator Ivan Gregov predstavit će 20-ak godina svojeg ilustratorskog djelovanja. Kroz to vrijeme, ovaj autor je realizirao projekte služeći se sa nekoliko “klasičnih” slikarskih tehnika. Pored njih, objasnit će kako i zašto njegove ilustracije nastaju.Ali to još nije sve!

U prvom dijelu, Gregov će pojasniti i osnove na kojima počiva medij ilustracije, te pomalo zaboravljene i zapostavljene likovne discipline.

No upravo ilustracija je vjerojatno većinu nas uvela ne samo u svijet knjige, već i samog čitanja i učenja. Čak i u današnjem digitaliziranom svijetu komunikacija, 18 milijuna ljudi svoj radni dan započinje – upravo zureći u ilustracije.

S druge strane, njezin nastanak ima veze sa nepismenošću i samim đavlom…Ovo predstavljanje ujedno će nam pokazati domaće i svjetske primjere. Ako vas je ilustracija oduvijek zanimala, ovo je prava prilika da je pobliže upoznate.

susjedska-m            istradiv-g-m           coprnica-ivan-gregov


28.12. u 19 sati – Milivoj Ćeran  – „Mač,magija & dolari“

gregov-1

Ovaj majstor fantasy ilustracije koji je svoje radove izlagao na svjetskim konvencijama – Gen Con Indianapolis (SAD), San Diego Comic Con (SAD), Illuxcon (SAD), Edmonton Expo i Saskatoon Expo (Kanada) te na domaćim konvencijama IFCC, SFerakon itd. zaista vas ima čemu naučiti!

Govoriti će o fantastičnoj ilustraciji ovdje i na amerčkom tržištu, kako se malo po malo probijao i usmjeravao te na kraju došao do onoga što je oduvijek želio raditi – a to je fantasy, tj. fantastična ilustracija. Govorit će o rokovima. O ugovorima. O teškoj šljaki. O radu sa art direktorima kod nas i u Americi i o velikim razlikama. O tome kako se čak i danas može raditi tradicionalnim tehnikama, pogotovo u fantasyu koji je krcat digitalom. Postoji također i tržište originala, i kolekcionari koji puno pomažu u tome da se ilustratori mogu nastaviti baviti onim u čemu su najbolji.

mceran-dragon-rider-wip-04  mceran-gencon-2013   gregov-3   gregov

Izdavači i poznatiji projekti na kojima je radio su:

Wizards of the Coast, (SAD) – ilustracije za “Dragon” i “Dungeon” magazine, D&D fortune cards, rpg knjige , „D&D Next“ 5 edition, Magic the Gathering; World of Warcraft trading card game ilustracije (Upper Deck Entertainment i Cryptozoic Entertainment, SAD); Blizzard, (SAD) – Hearthstone; Paizo Publishing, LLC, (SAD) ilustracije za Pathfinder knjige; Applibot (Japan)  – Legend of the Cryptids, i Galaxy Saga; Green Roning Publishing (SAD); FASA Games – Earthdawn (SAD); Privateer Press (SAD); Sony Online Entertainment (SAD) – Legends of Norrath; Hex Entertainment, (SAD) – HEX tcg; Fantasy Flight Games, SAD


 MEET THE ARTIST

Upoznajte ove mlade umjetnike, njihov rad i izazove s kojima se susreću:

Iris Poljan
Ivan Oštarčević
Lav Paripović
Marko Merćep
Sanja Jureško
Tatjana Politeo
Tea Jurišić
Zorana Unković


GALLERY WALK AND TALK

 Razgovarajte s umjetnicima o galerijskoj sceni te drugim temama vezanim uz umjetnost:

Predstavljanje umjetničkog sajma Art Zagreb

Razgovor o 20 godina festivala Crtani romani show

Tema: Tržište umjetnina (govorit će Martina Miholić i Mia Orsag)